Q1. How varied Teaching Experience does WAVE Faculty has?
    Ans. Teachers at WAVE bring along a wide range of teaching experience: It varies from 2 years to 15 years. Our young teachers bring in a very high level of interaction with students, build rapport & solve doubts intricately. Our experienced teachers are endowed with rich teaching knowledge during their lectures, thus, helping students build stronger concepts and get an exposure of all kinds of questions that can probably be asked in the exams.
    New recruits have to undergo a systematic training regime before they start taking classes. The training given to the teachers provides them with an edge and grooms them in a way that sets us apart from other institutes. Other institutes pick up teachers from anywhere and send them to the class without sharpening their teaching abilities. But here at WAVE, each and every faculty has to undergo a training schedule of 3 months. The training imparted includes development and sharpening of skills like:
    1. Subject Matter Expertise,
    2. Blackboard writing and presentation,
    3. Audibility of voice, and their body language while teaching,
    4. Interaction level with students while answering their queries,
    5. Demo lectures with senior staff for content approval,
    6. Training is a way towards perfection, and requirements of WAVE, so that this training overcomes the variation in experiences and/or qualifications.

    Q2. What are the selection criteria of Faculty at WAVE?
    Ans. The faculty is selected through an exhaustive selection process that comprises of:
    • Written Test
    • Demo Lecture with HODs
    • Personal Interview with MD
    • Final Selection & Offer Letter
    Suppose, if 100 people turn up for the interview, usually two of them are able to make it through finally. The rest candidates get filtered off in the selection process. After this tough and tedious selection process, the candidates are put to undergo training where their skills are polished. Freshers are also recruited from colleges like IITs & NITs through campus selection. Selections are also made from other such premier institutes across India.

    Q3. What distinguishes WAVE in recruitment from the rest?
    Ans. We keep on experimenting with the selection process rather than sticking to the stereotype model of the selection. We have the following distinguishing features.

    Advantages of fresher: We offer equal opportunities to fresher because they are energetic, vibrant and have the capability to work hard with innovative methodologies. They can generate the interest of students in subject and maintain a quick & easy rapport with them.
    Our teacher recruitment exercise is open 24 X 7 throughout the year because it is very challenging to select competent teachers as it takes a lot of time. In fact, efficient teachers to teach for the exams like JEE and AIPMT/AIIMS are very rare in the market.
    With the ever increasing of trust of students in brand WAVE, we do not compromise on quality. Hence, we keep conducting interviews to recruit new teachers every day.
    Most of the Franchises is are being provided with teacher support from AESPL, so that teaching quality remains of high standards at all centres.

    Q4. Do you assign ‘One Teacher’ for respective subjects and batches throughout the Course?
    Ans. Our aim is to maintain single faculty throughout the session for one batch. However, if one third students in a class complain, then we have to change the faculty. However, it should be noted that a teacher will always be changed only in the best interest of the students. Centre Specific Faculty: WAVE has a pool of teachers in every city where it has centres. Therefore as per the requirement, availability and experience of teachers and the requirement of students, teachers are assigned to different batches.

    Q5. Which centre of WAVE does have the best faculty?
    Ans. As far as the competent faculty is concerned, every centre has best faculties because we have maintained uniformity in selection and training of faculties. The best and the average teachers have been classified by the students because the mode of teaching varies from teacher to teacher.

    Q6. What is the need for foundation level courses? Is school syllabus insufficient for exams like NSO, NTSE and KVPY?
    Ans. Exams like NTSE, NSO, KVPY and JSTS are conducted at national level. Thousands of students compete in these exams and in order to excel in such exams, a student needs some extra preparation and a competitive edge that is missing from the school syllabus. We at WAVE cater to this ‘extra’ need of preparation that helps your child excel in such exams. Having the achievement of qualifying in a NTSE exam on a student’s resume will surely go a long way in boosting his career prospects.

    Q7. Will preparing for such national level exams divert a student’s attention from his school exams?

    Ans. The foundation level course at WAVE does not overburden a student with unnecessary facts and figures. It actually helps in enhancing the competitive streak in a student. The course material is so developed in such a manner so that a student gets simultaneously prepared for both, school level as well as national level exams. WAVE understands the importance of school level exams and hence never lets a student get diverted from its preparation.

    Q8. Is it mandatory for a student to give exams like NTSE, NSO and KVPY?
    Ans. No. It is not mandatory for a student to prepare for such competitive exams. However, it is beneficial if a student prepares for exams like NTSE that are held at a national level as these let a student know where he stands in a national level competition. A student gets to know about his weaknesses which will make him/her work even harder for future examinations. Such exams also set a student in the right mental frame so that he prepares himself well for future exams such as JEE, AIPMT and AIIMS etc.

    Q9. How can I pay the course fee of the program?
    Ans. In the Foundations program courses where there is only one installment, fee that can be paid through Cash or DD. In this case neither local nor outstation cheques will be accepted.
    For the courses having more than one installment, the first installment is to be paid through DD/Cash and the rest can be paid by post dated A/C payee local cheques.

    Q10. Is there any scholarship for the foundation level course program?
    Ans. Yes. WAVE always awards scholar students in the form of scholarships. There is test like Admission Cum Scholarship Test (ACST) for admission in the foundation course program. Based on the performance in this test, a student is offered scholarships. The percentage of fee waiver may vary according to the marks secured in this test.

    Q11. I have taken admission into one of the NITs in 2015. Am I eligible for JEE (Advanced) 2016?
    Ans. Yes. Candidates who have taken admissions in NITs in 2015 are also eligible for appearing in JEE (Advanced) 2016, if they satisfy all other eligibility criteria given here.
    Criterion 1 – Performance in JEE (Main) 2016
    Criterion 2 – Age limit
    Criterion 3 – Number of attempts
    Criterion 4 – Appearance in Class XII (or equivalent) examination
    Criterion 5 – Earlier admission at IITs/ISM

    Q12. I have accepted seat through JoSAA 2015. Am I eligible for JEE (Advanced) 2016?
    Ans. If you have accepted seat in IITs/ISM then you are NOT eligible for JEE (Advanced) 2016. However, if you have accepted a seat in NITs/IIITs/Other GFTIs through JoSAA 2015 then you are eligible for JEE (Advanced) 2016.

    Q13. I have taken admission in one of the IITs/ISM for preparatory course. Am I eligible for JEE (Advanced) 2016?
    Ans. Yes. You are eligible for JEE (Advanced) 2016 subject to fulfilling other eligible criteria.

    Q14. Writing Paper-1 and Paper-2 in JEE (Advanced) 2016 compulsory?
    Ans. Yes, it is compulsory. If a candidate is absent in one of the papers, then the candidate will be considered as absent in the examination.

    Q15. Can I get question paper in Hindi language?
    Ans. Yes. JEE (Advanced) 2016 offer question papers in two languages: English and Hindi. Candidates have to choose the language option during the JEE (Advanced) 2016 registration.

    Q16. Which are the States, Universities and Institutions participating in AIPMT 2015 for filling up of MBBS/BDS seats under their control?
    Ans. In 2015, besides 15% All India Quota seats, the following States/ Universities/ Institutions voluntarily are participating in the AIPMT for using its merit list for admission to MBBS/BDS seats under their control.
    1. Pt. B.D. Sharma University of Health Sciences, Rohtak, Govt. of Haryana
    2. Directorate of Medical Education, Govt. of Himachal Pradesh
    3. Directorate of Medical Education, Govt. of Madhya Pradesh
    4. Directorate of Health Services, Port Blair, Andaman & Nicobar
    5. Deptt. of Health & Family Welfare, Itanagar, Arunachal Pradesh
    6. Medial Directorate, Govt. of Manipur
    7. Health & Family Welfare Deptt., Meghalaya
    8. Department of Health & Family Welfare, Govt. of Odisha
    9. Department of Medical Education, Govt. of Rajasthan
    10. Govt. Medical College & Hospital, UT Govt. of Chandigarh
    11. Faculty of Medical Sciences (FMS), University of Delhi
    12. Armed Forces Medical College (AFMC), Pune
    13. Banaras Hindu University, Varanasi (UP)
    14. Hamdard University, New Delhi

    Q17. What is All India Pre-medical/Dental Entrance Test (AIPMT)?
    Ans. AIPMT is an Entrance Test for selection of candidates for admission to MBBS/BDS courses under 15% All India Quota seats in Government Medical/Dental colleges of India under the control of DGHS, Govt. of India except in the States of Andhra Pradesh, Telangana and Jammu & Kashmir.

    Q18. From which date the AIPMT 2015 forms will be available?
    Ans. The Application for AIPMT 2015 will be available Online only on www.aipmt.nic.in from 1st December 2014.

    Q19. Can one send confirmation page of online application through courier?
    Ans. No

    Q20. What are the enclosures that should be attached with the confirmation page to be sent to the Board?
    Ans. The candidates are NOT REQUIRED TO SEND the print out of the Confirmation Page or any document (s) to AIPMT Unit.